
Ik weet nog dat ik tijdens mijn studententijd verslaaaafd was aan de caramel shortbread van Starbucks. Wat kon ik daarvan genieten, met een lekker bakkie koffie. Gisteren maakte ik deze zelf en wat was ie lekker. Wil jij deze ook maken? Lees dan hieronder het simpele recept.
Ingrediënten deeg
- 275 gram bloem
- 80 gram suiker
- 175 gram boter op kamertemperatuur
- Snufje zout
Ingrediënten karamel
- 200 gr lichtbruine basterdsuiker
- 120 gr ongezouten boter
- 150 gr slagroom
- 1 tl vanille extract
2oo gr pure of melkchocolade voor de bovenste laag
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed je bakvorm met bakpapier.
2. Meng de bloem en het suiker in een kom. Voeg daarna de boter toe en kneed het mengsel tot een vast deeg. Als je een soepel, samenhangend deeg hebt kun je stoppen met kleden. Druk deze vervolgens in de bakvorm en hou een dikte aan van ongeveer 1,5 tot 2 cm.
3. Prik met een vork het deeg licht in. Deze mag daarna voor 20 minuten de oven in op 180 graden.
4. Maak ondertussen de karamelsaus.
Smelt eerst de boter in een pan. Als deze gesmolten is voeg je de suiker toe. Blijf de suiker door de boter roeren tot deze volledig is opgenomen. Vervolgens voeg je de slagroom toe en blijf je dit goed roeren. Je laat deze ongeveer 10 minuten koken. Daarna voeg je de vanille extract toe en laat je de saus even afkoelen. Vervolgens kan de karamelsaus over de shortbread gegoten worden en kan deze de koelkast in.
5. Smelt de chocolade au bain marie. Giet deze over de karamellaag en spreid uit met een spatel.
(Ik heb over de helft van de shortbread pinda's gestrooid, maar dit hoeft niet)
6. Deze mag vervolgens de koelkast weer in, zodat de chocolade goed hard kan worden. Snijd de shortbread daarna in vierkante of rechthoekige stukjes.

Reactie plaatsen
Reacties